Er det egentlig muligt at klare sig uden vinduer?

29 marts 2021
Anders Lundtang Hansen
Er det egentlig muligt at klare sig uden vinduer?

Svaret til ovenstående spørgsmål er nok lige så meget at se på vores kultur i Vesten angående, hvordan vi lever.

Vi kan jo dårligt forestille os et hus uden vinduer, men vi bor også i koldere egne af verden, og selv i områder med relativt god varme, kan der komme storme og blæst, der gør det godt at have vinduer.

For vi mennesker, specielt i Norden også, lever i kolde egne, hvor vi skal have tykke mure og godt med isolering for at kunne varmen – og så skal der helst også være en varmekilde.

Men kunne vi ikke kigge ud på naturen, se verden forandre sig, tiden gå og livet gå sin gang, så ville vi blive ret så skøre.

Så kan man vælge at have nogle specifikke vinduer, der passer til husets stil, og andre vinduer åbner man måske sjældent, og man kan heller ikke se ud gennem dem, fordi de er for højt oppe eller for beskidte.

Men sådan nogle tilfælde støder man altid på.

Hvad gør man så i udlandet med vinduer?

Vi kan ikke nå at komme omkring hele verden, men tag bare til den afrikanske bush, og de ville nok grine lidt ad dig med forslaget om vinduer.

Foruden at være et dyrt materiale i deres sammenhæng så hænger det dårligt sammen med at skulle kunne svale sig i en bolig, hvis man holdt varmen inde med vinduer.

Og en baldret rude er ikke så rar at vandre over med bare tæer.

I de isklædte områder vil der alligevel være for meget sne og ensformige omgivelser og tidsfornemmelser til, at det kan svare sig at skulle have vinduer, så her kan man leve i en iglo.

Vi kunne komme på endnu flere eksempler, men vi vil hellere slutte af med at pege dig i retning af, hvor du kan få dig nogle splinternye vinduer: klarwindows.

Flere Nyheder